Mat Gebu@myresipi.com
Blueberry boleh diganti dgn jem strawberry atau jem raspberry.
Created on : 06-05-2007
Bahan-bahan ( Acuan diameter 30cm dan berlubang di tengah. )
- 3/4 cawan gula aising
- 150 g mentega, pada suhu bilik
- 250 g cream cheese, pada suhu bilik
- 3 biji telur Gred A, pada suhu bilik
- 1/2 camca teh esen vanila
- 1 3/4 cawan tepung gandum*
- 1 camca teh serbuk penaik*
- 1/2 camca teh soda bikarbonat*(*digaul rata dan diayak)
- 1/4 cawan susu segar/susu UHT
- 5 - 6 camca besar blueberry filling
Cara-cara
-
Satukan mentega dan cream cheese, putar sekejap hingga rata. Masukkan gula aising dan pukul hingga putih.
-
Masukkan telur dan terus memutar pada kelajuan tinggi. Masukkan satu persatu telur sambil terus memutar hingga kembang, masukkan juga esen vanila. Jarak waktu utk setiap biji telur ialah 1 minit.
-
Pada speed perlahan, masukkan tepung berselang seli dgn susu segar/uht hingga habis. Gaul rata.
-
Sapu acuan bulat berlubang tgh dgn mentega dan tabur dgn tepung, ketuk keluar lebihan tepung.
-
Tuang 3/4 adunan kek ke dalam acuan.
-
Sudukan blueberry ke atas adunan kek tadi.
-
Ratakan blueberry dgn spatula.
-
Tuang lebihan adunan kek dan ratakan. Hentak perlahan acuan kek 2 - 3 kali. Masukkan ke dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 35 - 40 minit.
-
Sejukkan 10 minit sebelum dikeluarkan kek dari acuan dan sejukkan kek atas redai.