nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Saturday, June 20, 2009

Jangan TERLALU memilih...


Salam to all my beloved friends...smile always because it will cure your pain...cehh..main hentam je speaking english padahal memang tak expert sgt pon..
anyway maaflah dah lame sesangat tak update blog ni..huhuhu...

okey,straight to da point!!
Ramai antara kengkawan kite yg dah abes blajar & ade antaranye memilih untuk berehat sekejap kat umah & ade antaranya sedang sibuk mencari kerja.
Kita semua sedia maklum zaman sekarang tak macam zaman dahulu. Zaman globalisasi sekarang perlukan mereka yang benar-benar kreatif & mahir. Ditambah lagi dengan krisis ekonomi yang memaksa banyak kilang2 perindustrian memberhentikan pekerja mereka.

Apa yang boleh saya katakan, harap kepada semua "fresh graduate", don't give up!!
Tidak salah memilih pekerjaan, tetapi jangan terlalu memilih. Kat kampong aku ade antaranye lepasan universiti tapi mereka tak kesah buat kerja2 kampong malah mereka boleh dikategorikan sebagai petani berjaya.

Sepupu aku sendiri, lepasan SPM, tetapi boleh berjaya, dia nasihatkan aku walau ape pon kite buat, usaha penting. Pakcik aku pon cakap, zaman sekarang jangan terlalu memilih kerja. Kalau asyik menunggu je...smpai bila pun tak kerja.

Pada aku, biarlah apa pon kerja kita, jangan kita malu. Biar kita mula dari bawah. Timba pengalaman sebanyak mungkin. Mungkin ade antara kawan2 aku yang cakap hidup aku senang, tetapi pada diorang yg dh tgk cara aku kerja, diorang lebih memahami.


p/s: taniah pada kengkawan yang dah grad, jangan lupekan aku kat kg ni. pada yang still blajar, berjuanglah sehingga titisan pena terakhir.cewahhh

maap andai ada salah silap
-aku insan biasa-

No comments:

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan