nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Monday, May 11, 2009

mama....mama...mama...mama...mama

Salam to all my frenz especially kepada mama-mama di seantero dunia.

Ibu, ibu,
engkaulah ratu hatiku,
bila ku berduka,
engkau, hiburkan aku,
ibu,ibu,
engkaulah ratu hatiku......

Kawan-kawan semua, dah wish selamat hari ibu kat mama-mama masing??Dah kiss mama korang? Memang tak dinafikan ada di antara kita yang berkata, "alaaa...bila2 boleh kiss mak kita"..."ala....tak payah wish pun takpe"...."alaaa....nak beli hadiah ape ni...."

Geng, tak payah fikir semua tu, pergi jumpe mak korang, salam, cium tangan, kiss pipi diorang, sekurang-kurangnya kita membuatkan mak kita terharu, gembira, rasa dihargai dan rasa bersyukur sangat sebab melahirkan kita.

Kisah ini diceritakan oleh adik kawan aku :
Kawan aku, sanggup naik motor dari kluang balik ke muar semata-mata nak wish selamat hari ibu kat mak die.
Tiba di pertengahan jalan, die lapar, die beli 2 bungkus roti tapi dia tak jamah langsung roti tu. Sampai kat rumah, dia berikan roti tu kat mak die. Mak nye pelik,"Nape ltiba2 balik rumah ni? kan jauh. Kenapa tibe2 belikan roti ni, dah tau lapar, makanlah roti ni kat tengah jalan tadi"..dengan selamba kawan aku cakap, "kan esok hari ibu"...ibunya terharu... tak sampai hati nak makan roti tu..

Geng, walaupun roti tu murah, tetapi keikhlasan si anak betul2 membuatkan si ibu terharu.

Geng, walau sape pun mak ayah kita, mereka tetap mak ayah kita.
Zaman sahabat Rasulullah s.a.w, ada seorang sahabat mencari hamba Allah yang bakal menemaninya di syurga kelak. Bila beliau terjumpa hamba Allah itu, alangkah terkejutnya apabila die terlihat hamba Allah itu sedang memandikan 2 ekor khinzir. Bila sahabat Rasulullah s.a.w bertanya mengapa hamba Allah ini memandikan dan menjaga dua ekor khinzir ini dengan baik sekali, hamba Allah ini berkata, "inilah ibu bapa ku, mereka telah dibalas oleh tuhan atas kesalahan yang telah mereka lakukan"

Bukannya ingin menunjuk pandai, tetapi sayangilah mak ayah. Mereka sudah membesarkan kita sepenuh hati mereka. Turutilah kemahuan mereka selagi tidak menyimpang dari agama. Bila mereka tiada nanti, barulah kita rasa kehilangan yang teramat sangat. Selagi mereka ada, berbaktilah kepada mereka. Apa jua yang kita lakukan, pastikan kita meminta restu daripada mereka agar apa yang kita lakukan itu, diberkatiNYA.

Maafkan salah silap. Jika ada kesilapan dalam penulisan ini, harap ditegur.

Sayang mak
Sayang ayah

Maafkan aku


-aku insan biasa-


1 comment:

Anonymous said...

huhuhu...

i miss my parents soooo much..

luv u mum and dad..

=)

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan