nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Wednesday, May 6, 2009

How to forget him/her?

Salam senyum, salam muhibah kepada pembaca setia blog 'Budakkampong' ni ye.huhuhu
Aku teringin nak petik lagu dari kumpulan Kopratasa ..masih kah kau ingat....masihkah kau ingat sekuntum bunga itu, di tapak tangan ini, ia menjadi layu, lalu ku genggam, ia menjadi debu, masihkah kau ingat...masihkah kau ingat.....cewahhh...ada bakat gak aku menyanyi..huhu

Kali ini aku tertarik dengan soalan daripada rakanku, dia juga merupakan pembaca setia blog ini. Aku cukup berterima kasih kepada kawan aku sowang ni kerana dia banyak menyumbang secara tak langsung dalam penulisan aku kat blog ni. Suatu hari, dia bertanyakan soklan yang betul2 buat aku terfikir, yerla bukan senang nak bg jawapan. ni soklanye:

how to control our mind and emotional to forget someone in the past??

Haaaa...amacam?boleh tahankan soalanye??

Memang tak dinafikan majoriti kita semua mempunyai masalah dan persoalan sebegini kan? Biasalah, bila dah bercinta, dah menyemai kasih sayang, masuk pula ke jinjang pelamin, tiba-tiba panas di tengahari tak tahan lama.

Bila sudah berpisah, susah pulak nak lupekan si dia.

Aduhai, aku bukanye reti nak cakap pasal benda ni. Apa yang aku boleh cadangkan.

Think Positive
Kawan-kawan aku penah bagitau aku, bila diorang berpisah dengan boyfriend or girlfriend diorang, diorang akan bagitau pada diri diorang, mungkin kali ini diorang berpisah sebab akan datang, ada lagi teman yang terbaik untuk diorang.

Focus
Maksud aku kat sini, focus dulu pada apa yang korang lakukan sekarang. Kalau tengah study, focus on your study first, yang lepas jangan dikenang. Kalau tengah kerja, focus on your work,stabilkan ekonomi korang dulu pastu baru boleh jaga anak orang, kan?

Entahlah, aku nak cakap lebih, aku pun bukanya pandai, kalau ada sape2 yang berpengalaman, ringan2 kan tangan untuk memberi komen dan pendapat ye. Memang tak dinafikan, susah nak lupekan orang yang dah kita sayang.

Tapi, the MOST IMPORTANT THING IS......YOUR FAMILY :-)
Apa-apa pun yang U all lakukan, restu family tu penting :-)

maafkan salah silap
-aku insan biasa-




7 comments:

syafiqa belle said...

elo why??..lame tak jenguk blog ko nih...

hmm for me, if you can't forget, just let it be...jgn paksa2. Its really hard to focus or think positive or whatever lar to forget someone that u ever loved, rite??..nak2 kalo ade pengalaman2 yg cam best n tak ley lupe ah..haha...unless krg mmg hebat gilerr ah....

tapi kan, srg membe penah pesan try care ni, "ko ingat benda buruk yg die pernh buat kat ko, gerenti ko tak ingat die dah!"~

P/S: cinta perlu 1 minit, tapi melupakan perlu seumur hidup kot...haha

izzahismail said...

kdg2 senang nak advice org, sbb diri sendiri tak kena.

anyway,things happened for reasons.
live life to the fullest, okeyh bro? :)

budak kampung said...

to belle: huhuhu...thanx for ur opinion.

to izzah: actually...aku penah terkena...maap lah kalo post ni seperi terlalu meng "advise" org....juz wanna share...tolong sesama kawan....setiap org ade cara tersendiri..ok

-aku insan biasa-

Anonymous said...

asm, sorry if my comment x diundang... jz tertarik dgn soalan tu...
for me, biarlah masa yg menentukan.. lame2 lupa jugak..even ambil masa bertahun2...

kwn dgn ramai org, insyaAllah kita x kesepian... igt lah kita ada ramai lg org disekeliling kita yg sayang kita, bkn die sorg je...

buat penat je pk org yg blum tentu igt kat kita lg...

i write based on my experienced..... tq

budak kampung said...

can you tell us bout your experience my frenz?

syafiqa belle said...

why, actually tajuk post ko nih menarik tuk dibahaskan, nak2 zaman umur cam kite ni, byk de problem camtu..huhu

tak salah ko nak advise, bagus pe..benda baik tu..

aah la anonymous ni, jgn la segan tapi mahu..cite2,kami nak dengar..hee

izzahismail said...

alamak, dont get me wrong.

kdg2 senang nak advice orang, sbb diri sendiri tak penah kena tuh refer to myself. kdg2 i cakap dgn orang senang sbb i never experience it. tp orang yang kene tuh yang lebih tahu :))

jgn salah faham, ok :)

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan