nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Tuesday, June 11, 2013

fertigasi cili: umur 2 bulan 10 hari dalam polibeg

Bismillah...selamat pagi kengkawan semua. macam biasa, aku harap semua kawan-kawan aku sihat-sihat semua. Pada yang sedang mengusahakan tanaman cili ataupun ape jua tanaman, macamane hasil korang? pokok korang pulak macamane? sihat? Aku ada masalah sikit dengan pokok aku. Dah setahun aku ceburi bidang fertigasi ni, tapi tetap ada pokok yang rosak, ada yang kekuningan dan ada juga yang layu walaupun keadaan sabut lembab. Banyak lagi yang perlu aku pelajari. Walaupun fertigasi cili ni aku buat part time, aku tetap nak usahakan dengan sungguh-sungguh. Aku nak tunjukkan yang aku boleh buat dan bukan hangat-hangat tahi ayam. Walaupun banyak kali menghadapi kegagalan, aku tak boleh berputus asa. Aku kena terus bangkit dan tidak takut gagal. Aku pun bukan berkelulusan tinggi. Cuma ada sijil SPM sahaja. Tapi entah di mana sijil tu aku letak. 

Di bawah ni merupakan gambar-gambar pokok cili ku yang berumur 2 bulan 10 hari di dalam polibeg. Ini adalah pokok cili di tapak ke dua iaitu di rumah tunang aku, Cik Pija. Di tapak pertama masih dalam proses. Aku buat fertigasi ni part-time jadi masa aku terhad. Ya, aku faham. Ramai lagi yang berjaya dalam bidang ni dan menanam beribu-ribu pokok. Aku letakkan gambar di sini hanya sekadar berkongsi, tiada sedikit pun riak di hati. Minta-minta dijauhkan dari sifat riak itu kerana semua rezeki dan nikmat itu datang dari tuhan. Kita hanyalah menumpang di bumiNYA.

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

 gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg

gambar: cili fertigasi berusia 2 bulan 10 hari dalam polibeg


2 comments:

tenku butang said...

Follower ke : 874
Hai.. Salam Kenal..
done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Anonymous said...

Salam,

Wah!! baguslah blog ni.
Seronoknya tengok pokok cili ko.
Semoga berjaya.

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan