nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Tuesday, November 26, 2013

fertigasi cili: perbezaan batang pokok (cahaya mencukupi vs kurang cahaya)

Di bawah ini adalah perbezaan batang pokok yang terdedah dengan cahaya matahari (sebelah kiri) dan kurang mendapat cahaya matahari (sebelah kanan). Sebenarnya aku bukan sengaja nak buat eksperimen ni, tetapi kebetulan ada pokok cili yang aku tanam tu letaknya di bawah pokok bunga kertas. Memang tempatnya tak kena cahaya matahari langsung dan kat bawah ni lah hasilnya. 

Mesti korang masih ingat masa kita belajar sains masa sekolah dulu? Tumbuhan perlukan cahaya matahari untuk membuat makanan. Apa nama prosesnya tu...alaaa....lupa pulak..haa...fotosintesis. Jadi bila tak kena cahaya matahari, macamane tumbuhan nak buat makanan? Ni kira pengajaran untuk aku jugak. Aku ada gak nampak orang tanam pokok cili ni kat bawah pokok sawit, pokok durian. Itu terpulang masing-masing tapi kena pastikan pokok cili ni mendapat cahaya yang mencukupi untuk membuat makanan seterusnya menghasilkan cili yang segar. Sekian.


No comments:

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan