nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Tuesday, November 26, 2013

fertigasi cili: umur 8 bulan, tiba masa untuk dicabut

24/10/2013, 6:00 PM
Sudah 8 bulan ku jaga, tiba masa untuk dicabut. Pada awalnya tanam 500 pokok tetapi ketika negara dilanda jerebu tebal, banyak yang terkorban dan hanya 376 pokok sahaja yang masih bertahan. Hasil yang dicatat adalah lebih kurang 550kg. Kesilapan aku pada kali ini adalah tanam terlalu rapat, tidak mengikut jarak yang sesuai. Sepatutnya 4 kaki x 2 kaki tapi aku buat 3 kaki x 2 kaki. Kesannya, kerja meracun serangga agak susah dan kerja memetik amat menyulitkan. Masalah ini akan aku cuba atasi untuk tanaman akan datang. Terima kasih kepada yang masih menyokong dan sudi memberi idea walaupun tanaman aku ini tidak banyak.

Terima kasih juga kepada keluarga bakal mertua kerana mengizinkan aku menumpang menanam cili di kawasan rumah mereka dan terima kasih tak terhingga kerana membantu aku memantau pokok pokok cili yang aku tanam di situ.


No comments:

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan