nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Saturday, April 14, 2012

perjalanan pahit payau manis gua ke pekan lampu

SALAM...
cuaca sekarang pelik kan? kejap panas, 10 minit pastu mendung, 5 minit pastu panas balik. jangan marah. kite redha jer. sebab kita tak punya kuasa ape, DIA yang maha segala. DIA yang maha mengetahui sebab tu DIA hidupkan pokok buat kita berteduh dan bernafas....dah macam blog keagamaan pulak gua ni hehe.

cakap pasal pokok ni, teringat gua tahun lepas. awal Ramadhan. aku dengan kengkawan aku ke KL nak cari spare part motor. terbalik pulak, orang lain dok sebok balik kampung nak berbuke puase dengan keluarge, kitorang pulak ke KL. mase dok round2 cari bengkel tu, ntah camne kitorang tersesat kat satu tempat. gua tengok tempat tu macam padang jarak padang tekukur. puaaaanassss jan masalah (sebut ikot style jawe). 

aku pelik gak tengok tempat tu. sekali gua perhati. rupe2 nye tu la iCity yang bebudak dok amek gambor. kalau malam ok la nak datang, kalau siang....perghh gua tak galakkan, boleh rentung. pokok betul cume bape kerat je.

*******setahun berlalu****

baru-baru ni gua dengan famly rancang ke iCity. kalau ikotkan hati gua memang malas sebab gua penah pegi sane waktu siang, perghhh panas ya amat. petang tu lepas balik kerja, gua dengan famly berangkat. mase tu ahad petang, ya! ahad pon aku kerja. jadi pada yang dok mengeluh kena kerja hari ahad tu toksahlah dok merengek sangat. aku dah 3 tahun kerja, ahad tak pernah cuti. 

dalam rumah ais iCity

menyesal gua naik KL hari ahad petang. gile ar.. highway start jam dari pedas linggi ..perghhh tu lah first time aku pegi KL ambik mase 4 jam!!! sebelom masok iCity, aku ngan family aku makan la kat kedai area iCity tu. perghhhhh kalau kat kampung aku berani belanje 2,3 meja, kalau kat KL.....tak berani aku. makan2 biase pon dah mahal. nasib baik aku tak duduk KL.
 dalam rumah ais iCity

masuk jer iCity, aku bayar parking dulu, takot nanti kena beratur panjang. pandangan aku? errmmmm OK la. tiap orang jiwanya lain2. aku lebih suka kalau pokok hidup dililit lampu. lawa pon lawa. tempat yang aku nak try adelah.....rumah salji. keh3. memandangkan aku ni tak berape pandai belajo, jadi tak dapat nak merasa salji kat luar negara. 

masuk je dalam rumah salji tu...perghhh sejuk ya amat. teringat aku mase kerja KFC sebagai tukang masak dulu hehe. macam tu lah sejuknye. tapi ni lagi sejuk. mak aku pulak pakai baju sejuk ala2 datin gitu keh3. dah puas ambik gambor, main gelongsor, main ais, kitorang keluar. perghhhh memang beku tangan kalau lama2. adik aku si gemok tu tak puas main ais. bukan tak mau main lama2, esoknye sekolah. kang tak bangun pulak. lepas main2 kat umah salji tu, kitorang try pulak naik eye on malaysia. mak aku tak tengok bawah beb...gayat punye pasal hehe. lupe nak bagitau. kalau nak ke rumah ais ni, bawak kamera sendiri yer. memang ade orang tolong amekkan gambor tapi 3 gambar RM60....keh3. kalau korang kaya, sila beli.

setakat ni je lah aku punye cerite. aku tak pandai nak cerita panjang lebar. ni pon aku saje je nak kongsi. aku rase tu la pertama dan terakhir aku masok. kalau nak masok lagi, kena cari duit lebih huhu. bayarannya boleh tahan la...hehe. 

PSSSTTT...bandar memang hebat tapi gua tetap rindukan kampung halaman gua.

2 comments:

Rozuan Ismail said...

seronok kan g i-city. kite dok KL ni tak pernah sampai kat sana.mahal kan

CintaZulaikha said...

salu dgr nama tpt, tapi tak pnh jejak agi..huhu

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan