nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Friday, April 16, 2010

kisah abraham lincoln yg aku baru taw

salam kengkawan semue....moge sehat belake hendaknye....
pagi2 tadi aku bgn hujan lebat gile...hujan...yang turun bagaikan mutiara....eh lebih2 plak.so u all dah bekpes(breakfast) blom?wahhh...mesti ade yg mam roti canai,nasi lemak, teh tarik, fuhhhh, nyum3...

weh...cepatlah citer....jgn panjang sgt intro tu huhuhu.....

ok2...macam ni...tadi aku ngah duduk bace surat kabo metro...aku pon terbace la info minda. aku terkejut coz rupe2 nye Abraham Lincoln mantan presiden amerika syarikat ke 16 tu pernah kerja sebagai pemotong kayu ngan membina landasan kereta api. fuhhh...hebat kan. aku pon cepat2 la tgk kat tenet ni cari cerite pasal die. rupenye die banyak mengalami kegagalan sebelom menjadi presiden.

jom kite duduk jap, kite imbas balik zaman Rasulullah s.a.w. baginda semase kecil pon die mengembala kambing. ibu dan ayah kembali kerahmatullah ketika usia baginda masih kecil lg.

hurmm, maknenye, hidup kat dunia ni jangan mengalah, termasok le aku, aku ni kadang2 rase give up gak. yela, keje sambil belajo kan. tapi aku akan cube sedaye upaye nak dapatkn segulung ijazah tu. aku nak buktikan walaupon aku tak pandai mcm org lain, aku pon leh berjaye.

pengajaran kedua dari kisah simple ni, jangan la kite memilih sgt kalau nak bekerje. bukan ape,maksud aku takkan baru keje terus nak senang. kite kene mule dr bawah dulu. jadi kuli dulu pon takpe. naik sikit demi sikit. ni nak trus keje senang2,nanti mane taw tetibe susah, dah kelam kabut. kite kene belajar, belajar tak semestinye pergi university. pengalaman, susah payah, kegagalan, semue tu pon ilmu.

huhuhu...aku takmau cakap panjang lebor...yg penting...hidup mesti diteruskan dan jangan lupe pada yang MAHA ESA.

maap salah silap
salam

2 comments:

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

pemotong kayu.. then president?? menarik... :D

Mohd Nur said...

hehe...ko baru taw ke? meh aku tambah sket...sblom die dapat jad presiden...die penah kalah bertanding untuk berkali-kali..aku pon lupe brape kali...tp die x pnh pts asa taw..semangat mcm die 2 lh yg ptot kite amek bro...hehe...giler aku dh leh bukak clas motivasi plak kn? hehe..

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan