nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Thursday, April 15, 2010

pisang ohh pisangggg


salam kengkawan...
sape suke mam pisang angkat tangannnnn!!!hahaha...aku pasti semua yg kt luar tu suke mam pisang...tak kire la pisang goreng ke...pisang tanduk ke...ape2 lah..aku bukan ape...aku mmg suke mkn pisang ni sebab senang nak 'membuang'...yela...mane la tau ade sesape yg sembelit...haaa....ni la ubatnye...huhu..kalo student yg mmg byk assigment n susah nak makan...haa...kowang makanla pisang hehe...tenage kowang bertambah pnye huhu.

tgh2 dok aku sedap makan pisang ni tetibe teringat nk cr khasiat lain pisang ni kat internet...haaa....last2 aku jmpe 1 laman web yg better kowang jengah.....http://soleh.net/2007/06/14/khasiat-buah-pisang/alaa...sambil2 kowang download cerita kartun ke...download lagu ke....kowang singgah la jap bace artikel2 ni hihi...alaaa...bak kate cekgu aku....bace selagi mate dpt melihat...kang ditakdirkn bute dah susah...huk3....

maap salah silap
salam

thnx to http://soleh.net/2007/06/14/khasiat-buah-pisang/


Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.


3 comments:

Afzainizam said...

Salam ziarah salam muhibbah dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

aku ade comment pasal pertandingan autoshow tu ko dah baca belum...
aku setuju...

but aku tak ade motor yang cun nak dipertandingkan ... aku hanya ada
motor standart EX5 aje... boleh ke..

pasal pisang tu bro...

entry ko ni bagus sekali... kalau makan pisang bagus untuk sembelit kerana ade mengandungi fiber yang tinggi dan sebagai pelawas perut...

eemmmm pisang pun buah yang unik nama aje macam macam.. pisang tanduk pisang nipah pisang embun pisang montel dan tak terkecuali pisang awak.... oppppssss yang pisang awak ni sensore sikit...

budak kampung said...

hahaha....ape la...aku dh bace...bgus gak cdgn ko tu...aku dh balas comment kt blog bro...
huhu pisang ni mmg unik....hihi...pisang sndri tu kene ingat la hahaha

Afzainizam said...

Salam ziarah salam muhibbah dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com

Tentang juri tu terpulang lah wehhh... member member kuliah ko kan ramai.... So member moto ko pun ade kan... kedai motor punya taukey kan ade.... ko punya lecture pun ade...your mum & dad pun boleh jadi juri ape....

Tapi kalau boleh juri ko kena cari orang yang banyak pengalaman luas pasal part dan air brush.... so ko boleh mintak pandangan pada yang buat airbrush moto ko tu dan taukey kedai motor...

yang penting plan ko harus cantik.... we suport u....

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan