nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Sunday, January 8, 2012

harga emas dijangka naik, jangan lupa diri, nanti mati

SALAM...
selamat tengahari kengkawan semua. wahhh makan ape tengahari ni? masak lemak pucuk ubi dengan sambal belacan ke? sedap tu. hehe. aku belom makan, balik kerja nanti baru makan. kita dah tahu kan pasal berita, emas bakal naik harga menjelang akhir tahun ni? memang semua dah tahu. kalau belom tahu boleh baca petikan di akhir entry ini okey.

aku bukannya pakar dalam pelaburan emas, sebab aku memang tak melabur emas. aku tak reti nak melabur emas, ape yang aku tahu hanya menyimpan emas. INGAT, jangan simpan je tapi tak reti zakat.

sebenarnya dari dulu lagi makcik2 dah memulakan langkah yang bijak dengan membeli emas. mereka akan menjual emas bila kekurangan wang untuk menyara anak sekolah ataupun melangsungkan perkahwinan anak.

graf emas untuk 5 tahun

TETAPI, diharap pembaca blog aku berhati-hati dengan sesetengah sindiket penipuan emas yang menggunakan pelbagai cara untuk memerangkap mangsa, menyebabkan mangsa menimpa kerugian beribu ringgit. apa yang penting, sebelum membeli emas, kita kena lengkanpan ILMU di dada. jangan sesuka hati 'join' pelaburan yang kononnya memberi pulangan yang lumayan.

INGATAN untuk diri dan rakan-rakan.
penuhkan ilmu di dada mengenai pelaburan yang bakal diambil.
kalau melabur/membeli/menyimpan emas, pastikan dapat emas fizikal. bermaksud emas tu memang korang nampak.
pastikan kita ada duit 'back-up' selama 6 bulan, kalau setahun lebih baik.

PSSSTTT...gua bukan expert tapi gua takmau kawan-kawan gua jatuh ke dalam perangkap samar mereka yang expert menipu. gua sayang korang.

Harga emas dijangka naik RM5,662 seauns (sumber)

HARGA emas dijangka kekal di paras tinggi tahun ini apabila bank pusat global dijangka akan terus membeli logam berharga itu yang dianggap selamat ketika keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu, kata OCBC Bank.


Ia berkata, komoditi itu kemungkinan meningkat naik kepada AS$1,800 (RM5,662) seauns menjelang akhir tahun apabila bank-bank pusat mengumpul emas bagi mempelbagaikan rizab masing-masing.
Dalam laporan penyelidikan Prospek Komoditi 2012 bank itu, OCBC berkata, pembelian emas yang dibuat oleh bank-bank pusat tahun lalu adalah tujuh kali lebih tinggi berbanding 2010.
Langkah itu menyebabkan berlaku aliran peningkatan bagi logam berharga itu apabila jongkong emas dianggap sebagai penyimpanan nilai bagi pelabur dan pihak berkuasa global.

“Kini, kami melihat harga emas semasa sekitar AS$1,600 seaun sebagai agak wajar,” kata bank itu.

Emas, katanya, telah mencatatkan prestasi cemerlang, meningkat hampir 20 peratus, bagi gabungan kadar pertumbuhan tahunan, bagi tempoh 10 tahun lalu.

OCBC percaya aliran itu akan berterusan tahun ini kerana kenaikan harga emas didorong oleh persekitaran kadar faedah sebenar negatif apabila bank-bank pusat dijangka menurunkan kadar faedah atau mengekalkannya pada paras terendah untuk menyokong pertumbuhan.
Buat masa ini, emas masih dicadangkan sebagai komoditi yang selamat, kata bank itu.

Memetik kaji selidik Bloomberg baru-baru ini, bank itu berkata daripada 26 peniaga, 70 peratus masih yakin dengan kedudukan harga emas yang tinggi disebabkan keperluan untuk melindungi aset. – BERNAMA

3 comments:

Awie Omar said...

Untungla......
KALI NI NAK CITER PASAL SEBAB APA BLOG LAMBAT NAK UPDATE.
http://awieomar.blogspot.com/2011/02/dalam-pembinaan.html
KALAU SEMPAT SINGGAH LA DULU.

Awie Omar said...

Derr... pasal NTB1 tu sabar ye... tak cukup peserta lagi ni. tengah cari hehehe

Afzainizam said...

oohhh yang penting harga Mas kahwin melambung tinggi sekarang.... tak turun turun..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip kereta semasa banjir

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan