nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Sunday, August 22, 2010

perempuan ni materialistik ke??

salam....
pertame sekali aku nk mohon maap atas tajuk yg kurang enak di atas tu. sebenarnye kat dunia ni ade macam2 sifat manusia. tak kire lelaki atau perempuan semua ade kekurangan dan kelebihan masing2. kita ni tak sempurna. Nabi Muhammad insan paling sempurna. Nabi Muhammad s.a.w akhlaknye same dengan akhlak Al- Quran. baginda tidak pernah mengutuk umatnye.

mungkin semua sedia maklum mengenai perbualan seorang DJ radio yang cube menyelesaikan masalah seorang pendengar lelaki A yang memberitahu DJ tersebut bahawa tunangnye minta putus dan sebabnye kerane tunangnye ini ade lelaki lain,lelaki B. bile DJ tu call girl tu.memag btul la die dah ade laki laen. antare sebab pompuan ni carik lelaki laen:
  • lelaki A ni cume menjual burger
  • cume ade motor
  • tak belikan/hadiahkn gelang or beg mahal2
lebih kurang tu lah sebabnnye. aku terkedu.....gurl ni cakap lg...kalo keje setakat jual beger,bile nak kaye. die kate die pilih lelaki B tu sebab laki B tu kaye,hensem, ade kereta. cerah mase depan. ade mase depan. jual beger takde mase depan. bile lelaki A ni cakap die dh berubah. die dah ade lori. gurl ni takmau...die kate takkan nk g jalan naik lori. DJ ni pon dh geram ngan gurl ni sebab mmg gurl ni tnjuk cam bagus sgt. aku betul2 sedey...dengar perbualan diorang. last2 gurl tu ckp yg lelaki A tu takde mase depan. tak ensem..macam2 lg........



astaghfirullah...aku yg jahat ni pon tak berani nak mengutuk org sampai camtu. aku taktau dalam kes ni yg bersalah yg mane 1. sebab aku tak dapat nak cari org nye. tp kalo dilihat dengan mate kasar. gurl ni mmg agak melampau. kalo dah tak mau,ape kate putuskan pertunangan dengan care elok.

maybe gurl ni memikirkan mase depan. ape yang die nmpak depan mate die hanyelah kereta mewah,beg mahal, semue tu tak menggambarkan mase depan. hati budi kite ni yang menunjukkan mase depan kite ni macamane. care kite hormat orang laen...care kite berusaha...cara kita hadapi cabaran......care kite jage org tua.....

aku penah singgah kedai burger...yg masak, seorang lelaki dibantu bininye....aku tgk...anaknye boleh tahan ramai.....mereka semua nampak hepi... hasil jualan burger die cukop untuk menampung mereka anak beranak...mereka org susah...tapi mereka saling menyayangi....sanggup susah senang bersame.....pade aku...hubungan begitu lebih bahagie.......daripade hubungan berdasarkan harte bende yg takkan dibawa mati.....

aku pon orang kampung....aku pegi memane pon pakai kereta burok....pakai baju pagoda...suar jeans burok...aku tak malu....tapi aku masih ade kawan...kawan yg sentiase memahami aku. yg seikhlas mungkin menerime aku seadanya sebagai kawan diorang....

aku ade seorang kenalan...dahulunye beliau hanye menoreh getah...sekarang beliau sudah menjadi usahawan berjaya....ade syarikat sendiri......

tuhan lebih mengetahui

maafkan salah silap aku

3 comments:

aShaBuLz said...

itu lah...materialistik ni sekarang dua2 jantina pun ada. tu sebab macam mana sekalipun kita kena la cari yang betul2...lebih elok kalau si dia pernah susah sekali ngan kita. baru tau macam mana rupa diri dia..hoho

Ces't La Vie said...

Slm...pompuan tu giler...mmg la duit tu penting, harta bende kemewahan sume tu..tp jgn la smpai cmtu kutuk lelaki tu sekalipun x suke kat dia...pompuan tu bmegah sgt dgn pkwe baru dia tu...dia lupa Allah tu Maha Adil...bile2 ms nikmat yg Allah bg nie blh ditarik blk..

Aliesya♥Amani said...

haah...gua pun ada la sikit materialistic...kekekek

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan