nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Thursday, August 25, 2011

bila blogger buat fitnah dan berita palsu...

assalamualaikum wa rohmatullohi wa barokaatuh.
apakhabar kengkawan semua? sehat? tengah buat ape sekarang ni? kalau korang ni blogger, mesti tengah cari idea nak tulis blog kan? biasalah, bukan senang nak jadi seorang blogger, kena sentiasa ada idea dan entry mesti lah mantap, takpon panas!. kalau tak panas orang tak nak komen pulak kan? kalau nak cara senang, pergi kat blog otai, copy bulat-bulat entry diorang, paste je kat blog. sumber? tak nak letak? terpulang. itu tanggungjawab korang.
sumber gambar: google

kadang-kadang kerana terlalu taksub nak update blog, kita terlupa satu lagi perkara yang penting iaitu kesahihan sesuatu berita ataupun fakta.  kadang-kadang bila aku keliru tentang sesuatu berita ataupun fakta, aku takkan buat entry mengenai berita/fakta tersebut. contoh, keluar berita gempar kisah seorang kaya Malaysia membeli kereta berharga jutaan ringgit untuk kekasihnya. maka ramai lah blogger mengopy dan mengepaste artikel tersebut. dengan harapan traffic melimpah ruah. tapi sebulan selepas itu keluar kisah yang berita itu tidak benar. ini merupakan sekadar contoh dan rekaan yang aku dapat bagi. bila dah jadi macam ni, ape reaksi kita yang mengopy paste sesedap rasa? (rase tertembak di dada sendiri huhu)

ingatan ini untuk diri sendiri, aku takut aku tersebarkan bende yang tidak benar dan bila aku takde kat dunia ni nanti berita fitnah tu tetap tersebar. semoge diri ini dapat berblog dengan lebih berhati-hati.....

"Apabila mati anak Adam, maka putuslah amalannya kecuali tiga iaitu, anak soleh yang mendoakan untuknya, ilmu yang dimanfaatkan dan sedekah amal jariah yang ditinggalkan." sumber

6 comments:

ஜ Que Afify ஜ said...

oOoooo pakcik!! I missyooooo!! Selamat hari raya.... :) muah muah muah!!

azrijohan said...

entri yang baik...

umUMRA said...

yuppp..betol tu..pastikan kesahihan sesuatu fakta terlbh dahulu...

+berbelog dengan cara yang sihat..:)

CintaZulaikha said...

i hate copycat..mmg tader sivik..huh~

Afzainizam said...

Tak baik buat fitnah ni... ibarat membunuh orang ngan kata-kata tu... eeemmmm nanti sebab mulut badan binasa

Budak-budak main mercun,
Jangan sampai terbakar tangan,
Di Aidilfitri kita berhimpun,
Hulurkan tangan meminta ampun.

Sudah tiba Hari Raya,
Setelah kita sebulan berpuasa,
Hari Raya di sambut gembira,
Jangan pula ada yang berduka
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
----==--Salam Aidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
masalah ignition motorsikal tak hidup

Terbang Bersamaku said...

~suka entry nie

~setiap penulis perlu bertanggungjawab dgn apa yg di tulisnya, termasuklah kt yg bt blog..

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan