nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Saturday, February 26, 2011

Dr. Rubiah K.Hamzah ummiku :-)

SALAM...
ahad yang lepas,dr. rubiah k. hamzah merangkap ummi aku ngan adik2 aku telah memberikan ceramah di sekolah menengah kebangsaan pekan baru,muar,johor  dan juge di surau pt bugis. masok kali ni dah 4 kali jugaklah dr. rubiah datang ke kampung ni dan beristirehat kat rumah aku yang tak seberape nye ini. menurut beliau,rumah aku ni lah satu2 nye rumah yang die singgah dan menumpang tido sebab kalau di tempat lain,disediakan hotel dan resort.(alahai ummi....kampung saye ni jauh dari hotel la huhuh). tapi untok pengetahuan korang,dr. rubiah k. hamzah lebih selesa duduk kat rumah biase cam kitorang,maknenye bleh la bersembang2,beramah mesra kan.

aku agak janggal la nak panggil name penuh dr. rubiah k. hamzah ni sebab bile kitorang sekeluarge dudok semeja, die suruh panggil ummi je. biar lebih mesra. huhu. ape lagi. lepas panggil ummi, terus berubah. maksud aku kalau di khalayak ramai laen,bile dengan family aku laen. bukan ape,dah macam family,macam orang kampong gak,ketawenye,ramah nye,gelaknye...aduhaiii...ummi2...yang takleh blah bile aku balik keje aku tanye ummi,"perghhh ummi asal datang umah saye je makan,kuat ummi makan,patot makin sehat."sume gelak2..last2 ummi jawab,"memang la sehat, tengokla bape ramai anak ummi ade (sambil die tunjuk aku ngan adek2 aku)".keh2..ummi2 walaupun dah terkenal tapi maintain merendah diri.

macam biase,sambil borak2, ummi akan bagi nasehat pade aku,[nasihat ummi yang lepas padeku].

ummi: wan,camne bisnes?ok?
aku: cam biase la ummi,ade naik,ade turun,macam2 karenah customer..
ummi: abes study wan camne?ok tak?
aku: eh...ummi taktau ke??saye dah berhenti study part time bulan 4 tahun lepas,nak wat camne ummi,kalau ikotkan,pertengahan tahun ni saye dapat ijazah tapi makin hari makin sibuk. saye nekad berhenti bantu family. sekarang saye ade SPM jer ummi.
ummi: wan...nak tau tak. bisnes tu la universiti paling bagus. macam2 wan akan jumpe. susah senang, dalam buku mane ade semua tu. wan boleh punye.

terime kaseh ummi atas nasehat ummi. yerla...kebanyakan orang akan marah aku bile aku cakap aku berhenti belajar tapi ummi tetap support dan bagi semangat dalam ape jua yang aku buat, begitu juge dengan family ku. aku ingat ummi akan tido kat rumah aku malam tu tapi die ade jadual pade esok harinye. katenye ade shooting untok program kat TV 1. mase nak balik,kat dalam kereta,ummi siap posing nak tido kat kerusi kereta die,aku ngan family semue gelak2 tengok gelagat ummi yang dah macam family sendiri.kesian ummi,penat yer.semoge ummi diberikan kesihatan dan dipanjangkan umur. moge usehe ummi menyampaikan dakwah diberkatiNYA...aminnnnnnnn

2 comments:

O Randa Blěg said...

'rumah aku yang tak seberape nye'. Alaa.. Y, kau ni merendah je.

I like this post.. happy moment. Juga dapat tengok kawan lama posing bersama keluarga.

Ateng.
kirim salam ayah

Anonymous said...

Doktor ada blog sendiri atau tak, ye?

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan