nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Saturday, March 12, 2011

kisah gua olskool:bersame vespa WAK EG sprint v muar to perlis mari!!!!!

SALAM..
hah!!akhirnye dapat gak aku menginterview sebuah motor klasik yang memang rare kat highway. untuk kali ni, aku akan menginterview seorang brader yang nampak otai tapi sebenarnye jiwang tahap gaban. berasal dari muar dan merupakan pakcik aku (umor mude lagi dah jadi pakcik aku,cisss).ni la teman aku dok maen tanah,gali2 tanah,maen mercun.tanam jagung tak jadi2 keh3.kalau taktau lebih lanjut,boleh ke fesbuk beliau.khairul hafizi....OK. jom interview beliau prenggggggggg (bunyi ejos v100 dok mencelah)
jangan tengok lama2 keh3
yo pakcik!! lame tak nampak,baru balik perlis ka?eh ade awek nak tau name penuh ko la?
endasmu yo(sambil mengetok kepale aku ngan gayung),bagi la salam. kuang asam punye anak sedare. aku baru kuar bilik air ko sebok datang ni nape? hah?ade awek? haaa...name aku mohamad nur khairul hafizi bin rohani...lagi2..tanye laa...keh3

adesss...saket la...mengong tol...haaa..ape name manje?
name manje aku wak eg,awek2 perlis semue panggil aku wak eg.sebut betol2.wak eeeeeeee gggggggggg
berehat seketika

ciss..entah bile dapat name tu,dok tipu je r tu. hah,umor ko bape r?aku lupe r
aku mude lagi la,umo baru nk masuk 22

cisss eksen,eh status?
status.. bujang terang tang-tang

cissss...bukan mase raye lepas ko cakap ko dah kapel ngan 4 orang awek ke??
oiiii...memang la aku kapel,tp 10 orang awek...tapi belom kahwin kan?so bujang la lagi...apelah ko
cisss...ade je ayat nak melawan,yerla2,blajar kat mane?
blaja kat unimap. universiti malaysia perlis.. yang dulunya berasal dari KUKUM-kolej universiti kejuruteraan utara malaysia
berkilat

ape jenis motor ko ni ye?
ape la. dah kat depan mate pon tak nampak. ni la die siput besi vespa sprint valoce 150(sprint v)

ala aku saje jer tanye,tu pon salah...huhu...eh,ko kan orang mude,nape suke sangat kat vespa?nape takmau beli je moto LC ke,wave ke,honda cepai ke?
kenapa aku naikk vespa? sebab nie je moto yang ade dan tak terpakai kat umah.. so aku amek dan modify jadikan moto aku.. lagi satu sebab baru nmpak style,owang muda bwk vespa.. laen dari yang laen..haha aku bela moto nie lepas dari spm.. kire da 4taun r aku merempit ngan vespa aku nie..

pergh boleh bawak rempit yer sipot sedot besi ni,paling laju brape pegi vespa ni?
vespa nie xde la laju mane pon.. tp kalau maen ngan ex-5. ex-5 tu makan asap je la.. hehe.. sbab vespa nie belom ciap sepenuhnye untuk modify enjin.. tunggu sem deapn.. sebab dah abes bajet untuk mekap sem nie.
motor sebelom di mekap

hysh ko ni. dengor budak ex5 mengamok diorang kang. huhu.ape yang specialnye kat vespa yg ko bawak sekarang nih?
yang specialnya moto nie pade aku la kan. aku yang buat moto yang dari dulu nye burok sampai la lawa cam nie.. hehe~ pastu aku rase special esbab org2 tertentu shaja yang ade moto nie.. so, kire cam jadi perhatian cam tu la.. 

ohhh kire market tinggi la ko sekarang yer.so agak2 dah berape habes kat vespa ni?
hihi xtaw la habes brape bajet vespa aku nie... kalau start dari awla2 dulu.. ade la dalam 1.8k... tapi yang latest nie habes bajet dalam 1.1K... buat cat dan obehall enjin n barang2 eksesori laen

ape kenangan pahit manes ko ngan vespa nih?
kenangan pahit.. dulu mase lepas spm. aku dan abg aku bertungkus-lumus mengecat sendiri moto nie smpai jadi meling2.. lepas due minggu, aku pegi merempit kat parit haji anuar.. nak test laju kononnye.. pastu mase tengah syok pulas minyak tu.. member aku himpit aku mase aku nk potong moto die... pastu aku break mengejut dan tak dapat kawal pastu aku pon jatuh dan tergolek2 atas jalan.. vespa aku pulak, jatuh tebing.. aku tgk vespa aku time tu,dah tak rupe vespa.. patah riuk sane sini.. kemek sane sini... bayangkanla.. vespa kan sume besi.. kalau eksiden pon cam kereta r.. remuk.. pastu tanpa bantuan abg aku.. aku repair balik moto nie.. anta kedai pomen suruh ketuk... pastu dah sattle aku cat sendiri. simen sendiri.. kenangan manis lak.. vespa aku sekarang berjaya smpai kat perlis.. dan hari2 aku bawak pergi kelas.. dan kawan bagi komen positif kat vespa aku nie.. hihi.. sebetulnya banyak lagi kalau nk berciter... 
 tukang mekap

mak aihh..panjang lebar ko punye cerite huhuhu..sape yang bagi dorongan?
yang bagi dorongan adalah bapak aku sendiri.. sebab die yang suruh bikin moto nie dan die yang menyeponser kos moto nie.. tapi suku je la kalau tak salah aku... yang laen duet aku sendiri.. 

ohhh mmesti puas kan? ko ade kelab?
stakat nie takde kelab.. tapi ade sowang member aku kat cnie yang ade vespa dan  taw selok belok vespa nie dan aku blaja ngan die. vespa die nie pon mantap.. pastu sekarang aku gang ngan otai vespa perlis yang bername marol.. die pomen vespa kat perlis nie yang memang otai giler dalam bab vespa.. setakat nak setting baig mantap jumpe die je.. dekat rumah die ade dalam 30biji vespa dari mcm2 jenis yang nak repair ngn die.. vespa die sume jenis sprint v same cam aku(ank ckp sprint v nie antara moto yang hebat).. vespa die kalau pegi, lc sayur je la.. nk ckp betapa hebatnya beliau.. 

waghhh camnie aku nak jual LC aku ar.nak amek vespa plak huhuhu.anyway ape motto/pegangan hidop ko?
huhu motto aku.. jadi yang terbaek dari yang terbaek...

nasehat kepade bebudak yang nak maen vespa?
nasihat aku kepada budak2 yang nak vespa jugak.. yang pertama skali mesti ade vespa.. yang kedue kne taw handle problem yang selalu melanda vespa kalau tak biasa gune vespa nie..contohnye tau sukatan 2t atau 4t bile nak campur ngan petrol. pastu kne taw macamane nak handle moto bile tetibe moto korang jem panas.. pastu mcm2 lagi la..nak setting bagi laju sume.. kene byk blaja r.. 
 ku...jejak...jalan yang berliku....

nasehat ko kepade mat rempit?
huhu kepada mat2 rempit.. bawak moto biar laju.. tapi bawak bukan nak menunjuk dan jangan menyusahkan owang laen.. amek contoh cam superbike.. moto dieorng laju tahap gaban, taip tak menyusahkn owang laen pon... dan  yang terakhir,ingatlah owang yang tersayang..

perghhh ko nak taw tak. dalam banyak2 interview,ko punye interview la yang paling panjang. 
ohhhh yeke...alaaa..biase r...kita kan sedare...lame pulak tu tak jumpe.eh,sape lagi yang ko penah interview?
aku penah interview:

wahhhh ok lar tu. ko boleh jadi wartawan ar keh
cisss.....ape2 pon tengkiu la sebab sudi meluangkan mase. terime kaseh banyak taw....baek2 bawak moto tu
ok bro...dun wori
assalamualaikum
waalaikumussalam

3 comments:

Qaseh dalia adelia said...

wahahaha paling minat tengok konvoi vespa .. pastu siap ade macam arial tinggi(ntah ape name besi panjang2)

Ain Jia Zainudin said...

waahhh..vespa mmg comel.. olg skull lah .. hehee.. :P

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vespa tua itu masih gagah di persada autoshow

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan