nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Monday, May 23, 2011

kesihatan: jaga diri semasa cuaca panas

hari ni sunggoh panas. padahal semalam hujan selebat lebatnya. guruh berdentum memaksa aku menutup semua suis dalam opis aku. fuhhhh. ngeri aku. zink berterbangan,pohon2 sawet dan pepohon kelapa seperti rukuk. memang ngeri semalam. itulah peringatan kecik Allah kepada hambaNya. hari ni pulak cuaca panas nye ya tuhan. aku yang pakai baju pagoda ni pon dah terasa bahang. agaknye kalau kat api neraka macamane la kan??so kat sini ade beberapa tips penjagaan diri semasa cuaca panas ni.ehem! saje nak berangan jadi dokter jap keh3

minom air kosong
korang tau kan air kosong?kalau kat kampong aku biase orang panggil air jarang. minomlah air jarang dengan secukopnye. jangan tunggu haus.

minom minuman isotonik
sesuai untok mereka yang kerja di tengah2 panas. ia boleh menggantikan garam mineral yang hilang semasa berpeloh.

hadkan aktiviti luar
kalau dah memang takde kerje pape. dok je lah rumah. layan anak bini. 

kerap mandi
haaaa...agak2 tak tahan sangat tu,mandila 4 5 kali sehari. lebih afdal kalau bini/suami mandikan...ehem3...lebih2 pulak aku nih keh3

pakai pakaian yang simple
aku pernah nampak bebudak baru nak 'up' pakai ala2 korea pon ade....aku pon taktau style aku. yang penting aku tengok amat merimaskan!!

tapi pade yang perempuan jangan la pulak terlalu simple sampai tak cukop kain yer..kang gelap betis dan peha kamu tu. kesian laki kamu....:-)

korang mesti tau kan kenapa cuaca terlampau panas. jangan salah kan sesape. duduk kejap. tanye diri. ape yang kita dah buat kat encik bumi kita ni.ok

4 comments:

mOon jOhari said...

kamu keje pada ari ahad ke???

Rozuan Ismail said...

setuju.wan pon dah terkena ulser.mesti kurang minum air masak ni

suha said...

hehe tq doctor 4 de gud tips (^_^)

waN Mohd Salim said...

x mo main panas2 .. nnti hitam woooooooo

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan