nuffnang

dari irwan miswan

Terima kasih sudi singgah ke blog yang tidak seberapanya ini. Kalau kawan-kawan ada info berguna, atau ingin menegur kesilapan aku, dipersilakan, tapi tegurlah secara positif sebab aku akan lebih hargai mereka yang menegur secara positif dan mendoakan kesejahteraan mereka. Sekian.

Thursday, May 19, 2011

penting: 10 tips lepas dapat buffered earning

tadi aku tengah jalan2 dekat blog akidazami.com,tetibe ternampak entry yang aku rase sesuai untok aku kongsikan dengan follower dan pembace blog aku. ade sesetengah blogger cakap,bile dah dapat buffered earning ni,dah tak payah buat pape. biarkan je. untok blogger lama mungkin boleh macam tu. sebab? pageview (PV) dan uniqueview (UV) diorang dah mantap. memang tak dinafikan. tapi,bagi blogger baru macam aku,aku perlu buat sesuatu agar buffered earning (BE) yang diberi,tak terbazir macam tu je.

pendapatan dari buffered earning ni dikira berdasarkan PV. hipotesisnye(aku belajor sains dulu taw!), semakin banyak PV,semakin banyak pendapatan BE. antara tips-tips yang beliau bagi adalah:

rajin update entry
kalau nak tau,aku ni paling malas nak update entry kalau takde mud. kalau ade mud pulak,takde mase nak update. hehehe. lepas ni aku akan rajenkan diri mengupdate entry supaya PV dan UV tak turon huhu.

rajin blogwalking
aku ni nak kate rajen,takde la sangat. kalau takde customer,aku blogwalking,kalau 1 hari dok sibuk. memang tak blogwalking lah aku.aku selalunye jalan2 kat blog yang singgah komen kat blog aku dan juga mereka yang follow aku.

bilangan entry di muka depan
set kan 2 atau 3 entry kat muke depan. bile pembace tak puas,diorang akan tengok entry yang lain. 

pasang widget yang membantu naikkan PV
haaa....ni pun penting. daripada korang letak widget terbang sane sini,baik korang letak widget macam recent post, related post, linkwithin, blog archieve. semua tu boleh naikkan PV. tak caye?cube buat. kalau tak caye gak,tanye akidazami.com. hehe.

segmen
alamak...ni yang aku lemah ni. berape kali dah aku buat segmen. tak ramai yang join.huhuhu. lepas ni kena reka segmen yang lebih menarik berbanding yang lepas huhuhu

peringatan dari akidazami.com!!!!!
Pastikan loading blog kau laju! Kalau lambat sah-sah depa tekan pangkah je. Lagi 1 supaya pembaca rasa selesa. Bila depa selesa, kemungkinan untuk diaorang lepak lelama kat blog kau agak tinggi. Bermakna kemungkinan untuk PV kau naik pun tinggi.

5 comments:

Rozuan Ismail said...

tq for sharing tips walau x dapat BE baru macam u

Pembawa_Wacana said...

sharing is caring..hehe

Orang Kampung said...

bila la nk dpat BE.. segmen je x buat ni.. x kan sbb tu, aku x leh dpt BE.. waaaa

zeta belweil said...

mesti y dh banyak gile kan...zeta bru sen2 je :)

Zeta’s Collection

Azreen Zunairah said...

bagusnya tips ni semua..ok2..reen akan ikut ckp awak..huhuhu

popular post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

artikel dari blog kawan-kawan